Pepperkakebaking skaper glede i tusener av norske hjem i førjulstida. Man kan kjøpe ferdig deig på butikken, eller man kan lage deigen veldig enkelt selv. Disse nydelige pepperkakene stammer i fra Jarfjord helt oppe ved grensa til Russland.

OPPSKRIFT:
125 gram Smør
250 gram Sukker
500 gram Sirup
2,5 dl Fløte
750 gram Hvetemel
1 ts sort Pepper, malt
1 ts Ingefær, malt
2 ts Muskat, malt
2 ts Kanel
1,5 ts Nellik, malt
3 ts bakepulver
Slik gjør du:
Ha smør, sukker, sirup og fløte i en kasserolle å gi det et lite oppkok. Avkjøl noe.
Hell blandingen over i en bakebolle.

Sikt inn alt det tørre, og bland godt til det er en jevn deig, det vil være en fordel å bruke kjøkkenmaskin.


La deigen stå kjølig i noen timer, gjerne natten over. I lufttett boks holder deigen seg fint i 5-6 dager i kjøleskapet.
Ta litt og litt deig ut av kjøleskapet når du skal bake ut. Jo varmere deigen er, jo vanskeligere er det å jobbe med den. Kjevle ut til passe tykkelse, og trykk eller skjær ut figurer.
Legg figurene på et stekebrett med bakepapir.
Stek pepperkakene på 200 grader (over- og undervarme) i 5-8 minutter. Følg med, steketiden kan variere fra ovn til ovn.
Avkjøl på rist, og pynt med melisglasur og eventuelt noe annet du liker
Melisglasur:
500 gram melis
3 eggehviter
1 ss lime- eller sitronsaft
Pisk alt i kjøkkenmaskin til glasuren blir så stiv at den henger fast i vispen.

